Kam izginja kultura? 2. del - tovarna ROG.


Na ta veseli dan kulture se oglašamo v imenu slovenske kulture in vsega, kar je kulturno. Ker kultura predstavlja tisto kvaliteto življenja, ki je pozitiven pogoj za razvoj družbe kot celote, nam ni vseeno, kaj je v zadnjem času zaznamovalo našo skupnost.

Nedolgo nazaj smo se v odprtem pismu na MK spraševali, kam hudiča izginja slovenska kultura, pa smo spet pri istem vprašanju. Kultura nas spet zapušča, še tam, kjer je do nedavnega bila doma. V Rogu. A to danes mestna oblast ruši kar z bagri in kladivom. In se pri tem sladko smeji.

Če je bil Rog še do včeraj oaza kulturnim ustvarjalcem, ki so tam prebivali in imeli svoje umetniške delavnice, je danes to bedno prizorišče porušenih prostorov in domov nasilno izseljenih umetnikov, čigar umetnost je predstavljala dušo Ljubljane.

Obžalujemo in ostro obtožujemo mestne oblasti, da sta takšna (totalitarna) krutost in nasilje zopet prevladala zaradi čistega uresničevanja sle po kapitalu in vladanju, četudi to gladko zanikajo. In nismo edini, ki se sprašujemo, kdo je za takšno samovoljno dejanje odgovoren in kdo (če sploh) bo za to kazensko odgovarjal (samovoljnost je namreč po KZ RS določena kot kaznivo dejanje). Kajti mi ne verjamemo, da lahko z nasiljem rešimo svet ali na tak način izboljšamo kulturo!

Obžalujemo, da predstavniki Roga niso bili dobro organizirani in se niso uspeli uspešno dogovoriti z mestno oblastjo za izvedbo bolj človeškega ukrepa, ki bi dišal po demokraciji. Denimo, morda za postopno ustvarjanje boljših pogojev in razmer v Rogu ali vsaj za zagotovitev nadomestnih prostorov za ustvarjanje.

Žal nam je, da rogovci ne premorejo emotivnega liderja in učinkovitega predstavnika za odnose z javnostmi, ki bi bila vredna zaupanja in bi znala voditi in predstavljati ljudi v imenu njihove kulture. To isto velja tudi za mestno in državno oblast. Naše mesto in država rabita vodjo, ki se bo znal žrtvovati za ljudi. Od incidenta v Rogu je namreč minilo že dva tedna, zadeva je v obravnavi v DZ, a varuh človekovih pravic Peter Svetina pravi, da od uporabnikov Roga do sedaj niso dobili še nobene pobude.

Žal se ne zavedamo, kaj smo z Rogom izgubili. Izgubili smo raznolikost, v kateri lahko najdejo prostor in program zase različne skupnosti. In to je skupna lastnost vseh prijetnih in uspešnih mest. Kaj vse smo še izgubili, pa lahko preberete tukaj.

Nam pa zato na občinski spletni strani veličastno, v samozavestnem slogu napovedujejo svoj dobrih 27 milijonov eurov težak projekt in nam v pocukranem videu predstavijo virtualno vsebino novega Centra Rog.


Po rogovem incidentu je bilo proti glavam mestne hiše uperjeno ogromno jeze, prezira in sovraštva, a mislimo, da za slednje vedno obstaja alternativa: g. Jankoviću in njegovim sodelavcem namesto negative pošiljamo energijo ljubezni in širok objem svetlobe. Naj že enkrat namesto denarja in biznisa njegovo srce napolnita čista svetloba in ljubezen, ki bosta v bodoče dobili sijaj v njegovih zdravorazumskih in (svetlo)modrih odločitvah.

Rogovcem in vsem umetnikom pa prav tako želimo vse dobro in jim pošiljamo ustvarjalno moč, navdih, dober vajb, srečo in poslovno-pogajalsko iskrico. Želimo, da se znajdejo v tem vedno bolj krutem svetu in našemu mestu in naši državi še naprej brezpogojno nudijo svojo ljubezen, alternativo in nekomercialo. 

Želimo si umetniških dogodkov na vseh nivojih kulturnega prostora in srčno upamo, da bo tega v Centru ROG v prihodnje, ko bo zgrajen 2025, več, kot je bilo tega do sedaj. In do takrat pa rogovcem in vsem umetnikom ponujamo prulčkov fizični in virtualni oder.

Dragi umetniki, ne prezrite naš poziv ustvarjalcem alternativne kulture, in naš članek, ki vam bo lahko pomagal pripraviti vašo vrhunsko predstavitev kot ustvarjalca.

Dragi naši podporniki, če se strinjate s tole našo objavo, jo šerajte, komentirajte in ostanite z nami še naprej!