6 - 11. januar (№2)

miro kadoicMiro Kadoić

8. 1. sre / Jazz - Miro Kadoić kvartet
9. 1. čet / Razstava - Stopanje v svojo moč
9. 1. čet / Excite!
11. 1. sob / Dance Mamblita

Začetek koncertov ob 21:00. Vstop prost.


◬ Na začetek

8. 1. sre / Jazz - Miro Kadoič kvartet


Sredin jazz večer združuje izvajalce in poslušalce v vrhunskem glasbenem dogodku. Kot je v navadi, določena zasedba začne s koncertom, ki traja dobro uro. Po kratki pavzi se nadaljuje improvizacija z muzikalnimi gosti.

Neuveljavljeni delijo oder z izkušenimi, profesorji z študenti, obiskovalci in glasbeniki se spoznavajo, družijo ter ustvarjajo slovensko jazzovsko noto. Najlepši jazz standardi v inteligentni interpretaciji mednarodno priznanih slovenskih in tujih glasbenikov vsako sredo v Prulčku. Program vodi legendarni kontrabasist Nikola Matošić.

Miro Kadoič kvartet


Hrvaški alt saksofonist Miro Kadoić je zelo znan na hrvaški in pa tudi slovenski jazz sceni. Je dobitnik mnogih nagrad, med drugim tudi štipendije za Musical Youth for Young Jazz Talents leta 1982. V 80tih je začel plodno sodelovanje z pop rock glasbeniki, Massimom Savićem in Parnim Valjkom. Poleg tega da je bil dolgoletni prvi saksofon Radio Zagreb big banda je bil v letih 1993 do 2007 tudi član RTV Slovenija big banda. V dolgoletni karieri je sodeloval z izjemnimi glasbeniki, kot so: Johnny Griffin, Clark Terry, Erni Wilkins, N.H.O. Pedersen, Herb Pomeroy, Silvia Droste, Jerry Van Royen, Boško Petrović, Maria Schneider in David Murray. Je aktivni glasbenik tako na domačem Hrvaškem kot v Sloveniji in prejemnik prestižne nagrade za najboljšega hrvaškega alt saksofonista leta 1997. (Status Award of the Croatian Association of Musicians)

https://www.jazz.hr/glazbenici-i-sastavi/miro-kadoic-330

Miro Kadoić - alt saksofonPavle Jovanovič - kitara
Nikola Matošić - kontrabas
Žiga Smredel - bobni



◬ Na začetek

9. 1. čet / Razstava - Stopanje v svojo moč


Na razstavi je predstavljenih 12 slik – aktivatorjev, ki so bili v ko-kreaciji Nine Tomažin s Tjašo Marin narejeni za projekt Vodnik 2020 (tedenski rokovnik). Slike predstavljajo pregled dogajanja vsak mesec na različnih nivojih v letu 2020 in so nastale po besedilih in vodstvu Tjaše Marin. Vsaka slika upodablja energijo in posebnosti posameznega meseca in deluje kot aktivator. Namen aktivatorja je, da ustvari reakcije znotraj posameznika, ki niso nujno zavestne in s tem aktivira speče dele podzavesti, jih spodbudi, da pridejo na površje, da jih lahko ozavestimo in integriramo. Ilustracije so črno-bele, opominjajo na dvojnost, ravnovesje in moč izbire. Leto, ki je pred nami je v znamenju stopanja v svojo moč in eno glavnih sporočil je, da imamo ljudje največjo moč v izbiri, kaj izberemo v svojem delovanju, reakcijah, razmišljanju. Izbiramo med belo in črno, med svetlobo in temo, zgoraj in spodaj in to sporočilo je rdeča nit vseh dvanajstih slik.

Nina Tomažin se je leta 2015 po zaključenem študiju na Naravoslovnotehniški fakulteti počasi oddaljila od mode in oblikovanja oblačil in svoj kreativni izraz usmerila predvsem v ilustracijo. Deluje pod imenom Nina Ninuri. V Kranju, kjer trenutno prebiva in deluje, je leta 2015 prvič rasztavila svoje ilustracije skupaj z Domnom Logarjem v Stolpu Škrlovec v Layerjevi hiši, kjer je bila kasneje tudi na umetniški rezidenci in ustvarjala nakit. V tistem letu je bila del skupine Akademskih 15, ki so v centru Kranja organizirali POP-UP trgovinice, kjer je poleg organizacije sodelovala s svojimi izdelki. Konec 2018 je bila serija njenih ilustracij del razstave »Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?« v stolpu Škrlovec, januarja letos pa je skupaj z Ano Barago razstavljala v Mahlerci, ki je pravtako del Layerjeve hiše.



◬ Na začetek

9. 1. čet / Excite!


Četrtkov Excite!, ki ga vodi neverjetni Julijan Erič iz Prismojenih Profesorjev, je edinstven dogodek, kjer lahko v totalni emfazi doživiš old-school blues rock s sodobnim energetskim pridihom. Poslastica za poznavalce glasbe 70-ih in razodetje za ljubitelje novodobnih godb. Začenjamo ob 21h s koncertom, po pavzi sledi skupno muziciranje in druženje, tako na odru kot pod njim.



◬ Na začetek

11. 1. sob / Dance Mamblita


Primorska je po dolgem času spet izvrgla sluhavrednega pankrta, igrivo boben in bas brco, ki se dviga iz pepela razpadlega Valter brani Sarajevo in sliši na ime Dance Mamblita. Duo na istoimenskem prvencu na sončno primorski in zapriseženo neodvisen način gnete zapuščino kakšne Discipline kičme ali Minutemana. Stilska neizčiščenost (predvsem v instrumentalih), ponekod nesuverenost izvedbe in produkcijska sterilizacija na račun posodobljeno izčiščenega zvoka ploščku sicer odvzamejo nekaj naboja komunikativnosti in neposrednosti, pa vendar je končni izdelek dovolj prepričljiv, da zagrabi.




◬ Na začetek