7. - 13. oktober (№41)

Lia Hide

9. 10. sre / Jazz - Trokut kvartet
10. 10. čet / Excite! Thelonious Monk birthday tribute
11. 10. pet / Divje jezero
12. 10. sob / Lia Hide (GR)
13. 10. ned / Dendê - Capoeira performans ob 17.00
13. 10. ned / Projekcija filma Vinícius de Moraes - ob 18.00

Začetek koncertov ob 21:00. Vstop prost.


◬ Na začetek

9. 10. sre / Jazz - Trokut kvartet


Sredin jazz večer združuje izvajalce in poslušalce v vrhunskem glasbenem dogodku. Kot je v navadi, določena zasedba začne s koncertom, ki traja dobro uro. Po kratki pavzi se nadaljuje improvizacija z muzikalnimi gosti.

Neuveljavljeni delijo oder z izkušenimi, profesorji z študenti, obiskovalci in glasbeniki se spoznavajo, družijo ter ustvarjajo slovensko jazzovsko noto. Najlepši jazz standardi v inteligentni interpretaciji mednarodno priznanih slovenskih in tujih glasbenikov vsako sredo v Prulčku. Program vodi legendarni kontrabasist Nikola Matošić.

Trokut


Trokut je ‘minimal jazz quartet’ ustanovljen ob koncu leta 2018 v Gradcu, Avstriji.

Trokut ustvarja in predstavlja originalno glasbo, ki vključuje kolaže vnaprej definiranih struktur, motivov in improvizacij, navdihnjenih z modernism jazzom, rockom in elektronsko glasbo.

Melodije, harmonske strukture in elektronske teksture so v veliki meri pod vplivom glasbenih ustvarjalcev, kot so Kneebody, Radiohead, Boards of Canada, Keith Jarrett European Quartet in ostalih umetnikov založniške hiše ECM.

Jaka Arh - sax
Filip Pavić - kitara
Bojan Skočilić - bas kitara
Jerko Jurin - bobni



◬ Na začetek

10. 10. čet / Excite! Thelonious Monk birthday tribute


Četrtkov Excite!, ki ga vodi neverjetni Julijan Erič iz Prismojenih Profesorjev, je edinstven dogodek, kjer lahko v totalni emfazi doživiš old-school blues rock s sodobnim energetskim pridihom. Poslastica za poznavalce glasbe 70-ih in razodetje za ljubitelje novodobnih godb. Začenjamo ob 21h s koncertom, po pavzi sledi skupno muziciranje in druženje, tako na odru kot pod njim.

Thelonious Monk birthday tribute

Image result for thelonious monk

Za vse ljubitelje glasbe 10. oktober zahteva posebno obeležitev – datum rojstva ene največjih figur jazza, Thelonious "Sphere" Monka. Bil je pianist in skladatelj z unikatnim stilom, improvizator v polnem pomenu besede, distiliral je kompleksne glasbene elemente v surov minimalizem. Uspelo mu je združiti njegovo gospel in blues tradicijo s prvinami klasičnih modernistov… in vse to z neustavljivim "groovom"!

Duh Monkove glasbe bomo proslavili s koncertom v zasedbi:
Boštjan Simon - saksofon
Rok Zalokar – klavir
Jošt Drašler – bass
Vid Drašler – bobni


◬ Na začetek

11. 10. pet / Divje jezero


Divje jezero je zasedba šestih izkušenih glasbenikov, ki ustvarjajo izključno avtorsko art-rock glasbo z slovenskimi besedili, zanimivimi ritmi, ki so podlaga večinoma večglasnim melodijam v kombinaciji tenorskega saksofona in električne kitare ter harmonijam, ki jih barvajo hammond orgle in električen klavir.

Na koncertu v Prulčku bodo predstavili povsem svežo glasbo, ki bo spomladi naslednje leto izšla na novi plošči.

Njihov zadnji singel in videospot za skladbo "Virtualna generacija":





12. 10. sob / Lia Hide (GR)



Lia Hide is a Greek singer/songwriter, playing dark art/pop. Her first album “Home” was released by ΕΜΙ-Universal. She composed music for drama and dance companies. She has also had a prolific recording past in the Electronica genre, on major labels and globally.

Her virtuoso keyboard playing and vocal versatility (with strong high notes, ethereal softness and velvet depths; always precisely articulated) combined with her lyrical songwriting, influenced by the lyricism of Greek songs, the music of the 90’s and her classical music training produce Radio-friendly

pop landscapes that play around with post and punk-ish elements. Her themes focus on adulthood, social injustice, existential crisis and broken hearts. Sounds like Portishead, Nick Cave, Tori Amos.




◬ Na začetek

13. 10. ned / Dendê - Capoeira performans ob 17.00



Capoeira Balanço da Meia Lua tribe predstavlja gibalno-glasbeni performans Dendê - od opresije do ustvarjalnosti.

Koncept: Katjuša Kovačič & Nikola Orešković
Nastopajo: Urso San, Guilhermo Escalante, Alicia Ocadiz, Sebastjan Gršak, Primož Podobnik, Maruša Mršol, Katjuša Kovačič
Kostumografija: Ikacha- Ivana Jovanović

Prvi kolonizatorji prispejo v Afriko. Potovanje čez ocean. Začetek Brazilije, preplet kulturnih izrazov in boj za svobodo. Temačno 19. stoletje in postopni razcvet afro-brazilske kulture capoeire v širni svet.

Sodobno pleme vas bo na potovanje skozi zgodovino popeljalo preko glasbe, plesa, capoeire in gledališča.



◬ Na začetek

13. 10. ned / Projekcija filma Vinícius de Moraes - ob 18.00


Vinícius de Moraes - večer v sladkih tropih, dokumentarec o življenju skladatelja »Dekleta iz Ipaneme«

Veleposlaništvo Brazilije in Zavod Prule vabita na projekcijo dokumentarnega filma o življenju edinstvenega lika: Viníciusa de Moraesa, slavnega brazilskega pesnika in diplomata iz Rio de Janeira.

Vinícius de Moraes je svetovno poznan po svojih skladbah, ki so narejene v partnerstvu s Chicoom Buarquejem, Badenom Powellom in drugimi skladatelji v Braziliji ter predvsem z Antoniom Carlosom Jobimom (Tom Jobim), s katerim je posnel »The Girl from Ipanema«. Film predstavi številne druge zvezdnike brazilske glasbene scene, ki se pojavijo na intervjujih: Gilberto Gil, Chico Buarque, Caetano Veloso, Maria Bethânia in Carlos Lyra. Gledalec bo deležen posnetkov mitskega Rio de Janeira, v času, ko je bila še goreča prestolnica Brazilije in v zgodnjih dneh Bossa Nove. Pesmi, zaradi katerih je postal legenda na brazilskem kulturnem prizorišču, prejemajo povsem nove interpretacije vzhajajočih zvezd pop glasbe v državi, kot so Yamandú Costa, Mônica Salmaso, Mart'Nália in Zeca Pagodinho. Film ujame bistvo edinstvene osebnosti, njegove številne ljubezni, njegov boemski življenjski slog in predvsem veliko glasbe. Večer, ki bo zagotovo napolnil naš hladni jesenski večer s toplino, ritmom in zabavo.




◬ Na začetek