Filmski september



2.9. sre / Marjan Loborec band
3.9. čet / All Strings Detached
4.9. pet / The Lucky Cupids - TLC
5.9. sob / Igor Dobnikar - swing DJ + zaszonjski uvodni polurni tečaj swinga

8.9. tor / Izbor kratkih igranih filmov AGRFT
9.9. sre / Miro Kadoić kvartet
10.9. čet / Lazaro / Cubria - Tradison
11.9. pet / Full gas
13.9. ned / Razstava in koncert družine Tajč

16.9. sre / Matiss Čudars trio
17.9. čet / Zoltán Lantos
18.9. pet / Miha Vanič
19.9. sob / Hertzinger ( electro / jazz )

21.9. pon / Poleti v nedogled, filmski večer g. Andreja Nahtigala
24.9. čet / Noreia
25.9. pet / Julijan Erič & The Message Of Love

29.9. tor / Zorka v deželi - monokomedija Vesne Anđelković
30.9. sre / Anja Hrastovšek jazz night & jamm




2.9. sre / Marjan Loborec band


Marjan Loborec - bobni
Cene Resnik - sax
Nikola Matošić - bass

In over 40 years of music career, MARJAN LOBOREC has played virtually all kings of popularmusic, but his main interest has always been jazz. He played in several ensembles in Slovenia and abroad, most recently with Greentown Jazz Band, and then started his own group which performed extensively and made four CDs. In the CDs and concerts he plays with his band and guests, renowned Slovenian jazz musicians, the experience of his generation blends in with the
freshness of younger jazz musicians, tempting the listener to dive into a nostalgic remake of mainstream jazz, the classic jazz playing of the 1950s and 1960s . At his 70bitrthday and 50 aniversary of playing musiche brought out a new CD-Ffinal Decisions.

◬ Na začetek

3.9. čet / All Strings Detached


Jana Beltran- vokal, elektro-akustična kitara
Vesna Godler- vokal, električni bas, boben

All Strings Detached sta hipnotično otožni damski duet, ki ga tvorita Jana Beltran; elektro-akustična kitara, glas in Vesna Godler; električni bas, glas, boben. Osebne zgodbe vpletata v minimalistične aranžmaje polne
tišin. Njun zvok slika krajine, mesta, poti, ljubezen, lepoto in moške, ki jih ljubita. Vsebino prepletata čuteče, z melodijami, ki zahajajo v klasično glasbo, podkrepljene z ritmom, ki da misliti rock'n roll in glasovi, ki nam v telo prikličejo blues. Njune zgodbe so ženske, zato so nežne, divje, tenkočutne, melanholične, mračne, predvsem pa osebnoizpovedne in zato izrazito žive.

Vabljeni na benefit koncert. Z vašim prihodom boste podprli snemanje najine druge plošče.

◬ Na začetek

4.9. pet / The Lucky Cupids - TLC


Andrej Rudolf - voice & rhythm guitar (music & lyrics & production);
Matevž Carnelutti - solo lead guitar;
Dejan Ahtik - drums;
Iztok Rubin - slap bass

◬ Na začetek

5.9. sob / Igor Dobnikar - swing DJ + zaszonjski uvodni polurni tečaj swinga


Še en zanimiv večer swinga se nam obeta, s tem, da smo tokrat dodali še zastonjski pol urni tečaj, da nam tako Igor, kot njegova odlična soplesalka Lea pokažeta osnove swinga, da nam bo bolj zanimivo plesati!!

Za udeležbo na tečaj ni potrebno vnaprejšnje najavljanje

◬ Na začetek

8.9. tor / Izbor kratkih igranih filmov AGRFT


Dobro uro trajajoča projekcija kratkih igranih filmov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) bo razkrivala študijska dela, začetke filmskega ustvarjanja izbranih, sedaj že uveljavljenih in mednarodno nagrajenih slovenskih filmskih režiserjev.

Tokratni izbor kratkih filmov AGRFT povezuje misel "Kdo je Ludvik Bagari?", oz. vprašanje kaj vse je v vsakem izmed nas.

Sabajev, r: Mitja Novljan, 1992
Prostor (po)gleda, r: Sašo Podgoršek, 1989
Črvi, r: Robert Černelč, 2003
Ko naju več ne bo, r: Florijan Skubic, 2005
Noč v hotelu, r: Blaž Švent, 1998



◬ Na začetek

9.9. sre / Miro Kadoić kvartet



Miro Kadoić je diplomiral na Zagrebški akademiji za glasbo leta 1986. Je dobitnik mnogih nagrad, med drugim tudi štipendije za Musical Youth for Young Jazz Talents leta 1982. V 80tih je začel plodno sodelovanje z pop rock glasbeniki, Massimom Savićem in Parnim Valjkom. Poleg tega da je bil dolgoletni prvi saksofon Radio Zagreb big banda je bil v letih 1993 do 2007 tudi član RTV Slovenija big banda. V dolgoletni karieri je sodeloval z izjemnimi glasbeniki, kot so: Johnny Griffin, Clark Terry, Erni Wilkins, N.H.O. Pedersen, Herb Pomeroy, Silvia Droste, Jerry Van Royen, Boško Petrović, Maria Schneider in David Murray. Je aktivni glasbenik tako na domačem Hrvaškem kot v Sloveniji in prejemnik prestižne nagrade za najboljšega hrvaškega alt saksofonista leta 1997. (Status Award of the Croatian Association of Musicians)

◬ Na začetek

10.9. čet / Lazaro / Cubria - tradison


Glasba Ariela Cubrie je spoj razlicnih zvrsti; od jazza, popa, rocka do bolera in glasbe njegove rojstne domovine, Kube. Leta 1988 je prvic predstavil svojo avtorsko glasbo na Festivalu mladih kantavtorjev v Havani. Kmalu za tem je zacel delovati tudi kot profesionalni kitarist, kar mu je omogocilo, da je sodeloval se v projektih drugih glasbenikov, kar vzporedno s svojimi lastnimi projekti pocne se danes.

Na Kubi sodeloval s stevilnimi osebnostmi s podrocja glasbe, kot so: Fernando Alvarez, Pio Leyva, Omara Portuondo, Ana Martin, Frank Delgado, jazz zasedba Perspectiva, Yasek Manzano, Javier Salva in drugi… Leta 1998 se je preseli v Madrid, kjer je sodeloval kot kitarist in aranzer na snemanjih in turnejah razlicnih glasbenikov kot so: Gloria Gaynor (ZDA), Marta Sanchez (Spanija), Snowy White/Pink Floyd (Velika Britanija), Gema Corredera (Kuba), Betty Missiego (Peru), Olga Guillot (Kuba), Nuno Dacamara Pereira (Portugalska), Rita Irasema (Spanija), Inma Serrano (Spanija), Rosalia Royo (Spanija), Una McNoon (Velika Britanija), Piruchi Apo (Guinea Ecuatorial) med drugimi. S svojo glasbeno skupino, ki izvaja "latin smooth jazz", je igral po celi Spaniji ter v drugih mestih po svetu (New York, London, Buenos Aires, Lizbona, Oporto, Nica, Ljubljana, Havana,…).

Leta 2005 je kot kitarist sodeloval v znamenitem musicalu "El hombre de la mancha" v Teatru Calderon v Madridu. Istega leta je napisal originalno glasbo za spansko verzijo gledaliske predstave "Ana en el tropico" (nagrada Pulitzer 2003). Predstava, ki jo je reziral Nilo Cruz je bila premierno uprizorjena v Teatru Alcazar v Madridu in je nato gostovala po najpomembnejsih gledaliscih sirom spanskega polotoka. Z omenjenim delom je bil nominiran za spansko gledalisko nagrado MAX za najboljso originalno glasbeno partituro v letu 2005.

Med leti 2007 in 2010 je zivel v Buenos Airesu, kjer je delal predvsem kot studijski glasbenik v raznovrstnih projektih ter snemal svoj prvi solisticni CD "Lo que vale de ti". Na zgoscenki sodelujejo glasbeniki iz razlicnih delov sveta, med katerimi velja omeniti ameriskega pianista in skladatelja Boba Telsona (nominiran za Oskarja za glasbo v filmu Bagdad cafe). Od leta 2011 zivi in dela v Ljubljani, kjer je ustanovil dve glasbeni zasedbi: LATINTENT (latin jazz) in VIVARACHA (afrokubanska glasba) s katerima je zelo aktiven na slovenski glasbeni sceni, kot tudi z jazz triom CUBRIA TRIO.

Med sodelovanji s slovenskimi glasbeniki velja vsekakor omeniti sodelovanje s skladateljem in violinistom Vladom Batisto, kjer je kot solist simfonicnega orkestra snemal Batistovo avtorsko glasbo za dokumentarni film "LIPICA" reziserke Maje Kirar ter glasbo dokumentarnega filma "BATANA" reziserja Jadrana Sterleta v produkciji RTV Slovenija. Sodeloval je tudi s pesnikom in skladateljem Andrazem Policem, s pevko in flautistko Tinkaro Kovac, s harmonikasem Juretom Torijem, s pevko in violoncelistko Andrejko Mozina, s hrvasko latino zasedbo Cubismo, in mnogimi drugimi

◬ Na začetek

11.9. pet / Full gas (rock,pop , funk, rock'n'roll )


Klemen Podjed - kitara vokal
Jordan Marn - kitara, vokal
Igor Klemenčič - bas kitar
Samir Krasnič - bobni, vokal

Full Gas radi igrajo živo, dinamično, rockersko glasbo. Dobre, klasične rock, hard rock, funk in rock'n'roll hite, muziko, ki nas vrne nazaj v dobre, stare čase. Tako kot glasba, ki jo igrajo, kljubuje zobu časa, se ne dajo niti Full Gas. V repertoar vključujejo tudi nekatere sodobne rockovske komade, ker dobra glasba ne pozna starosti, spola, barve in nacionalnosti.

Full Gas sestavljajo trije člani nekdanje kranjske skupine Unimogs (Marn Jordan, Igor Klemenčič in Samir Krasnič) in Klemen Podjed (Travellin Blues Band, Lunin Žur...). Skupina je nastala novembra 2014.

◬ Na začetek

13.9. ned / Razstava in koncert družine Tajč


Nina Tajč je mlada glasbenica, ki uživa z ukvarjanjem z glasbo. Pri 9 letih se je začela učiti klavir in sintisajzer, najraje je preigravala rock'n'roll. Oče jo je naučil osnov igranja kitare, z leti pa je znanje začela nadgrajevati samostojno ali pa prek spleta, mati pa jo je prav tako naučila in predvsem navdušila za igranje klavirske harmonike. S bratom in mamo se je okoli leta 2010 včlanila na lokalno-novoustanovljeno pihalno godbo, kjer je nekaj let igrala tolkala, nato pa začela z baritonom. Po dveh letih se je željna novih znanj vpisala glasbeno šolo na bariton, k učitelju Urošu Koširju. Z družino se je prvič predstavila na lokalni prireditvi, kjer so zaigrali pesem House of the rising sun, mati Darja na klavirski harmoniki, oče Mirjan na kitari, brat Benjamin pa vokalno. Sama je igrala na banjo in pela, takrat se je tudi navdušila nad nenavadnimi in neobičajnimi inštrumenti in tako začela z igranjem ukulela. Za take inštrumente je bila že od nekdaj samouk. Doma imajo okoli 20 kitar, 4 harmonike, pozavno, bariton, trobento, saksofon, bobne, sintisajzer, banjo, ukulele, in še in še inštrumentov, kar dokazuje predanost in navdušenje družine nad glasbo. Večinoma igrajo amatersko, za svoje veselje.

Nini je od nekdaj veliko radost pridajalo tudi petje katerega se je resneje (petje z igranjem na kitaro) lotila šele v zadnjih dveh letih. Izvaja raznoliko glasbo, od rocka pa vse do bluesa, nekatere pesmi preuredi tudi sama. Je navdušenka improvizacije, s katero, kot pravi ljudem glasbo približaš spontano in na poseben način, kot tudi njene izvedbe pesmi predstavljajo novost in samosvoj stil, ki že z barvo glasu dokazujejo strast izvajanja in edinstvenost.

Benjamin Tajč je umetniška duša, ki svojo strast predaja vizualizaciji in resničnem, podrobnem risanju, pa tudi slikanju. Njegove risbe so odraz znanosti in dejstva kako natančno sliko zajema naše oko. Benjamin ima sposobnost izjemnega opazovanja detajlov in poustvarjanje videnega, na njegovih delih pa je vselej možno začutiti pridih domišljije. Svojo pot je začel kot šolar, ki se je prek natečaja udeležil kiparske kolonije v Črnomlju, kar mu je pomagalo pri pridobivanju samozavesti in ga je predvsem navdušilo za razvijanje svoje umetniške žilice. Aprila 2011 je prejel tudi posebno nagrado za najbolj izviren strip na 11. mladinskem natečaju za strip in animacijo Stripburger. Najraje ustvarja z ogljem, pri katerem lahko zares poudariš sence, vse bolj pa se usmerja tudi v oblikovanje prek računalnika, z programi kot so blender..

◬ Na začetek

16.9. sre / Matiss Čudars trio



Matīss Čudars (1991) je latvijski jazz kitarist in skladatelj. Njegova obetavnost izhaja iz prepoznavnega zvoka, umetniške integritete, energičnih, a hkrati liričnih skladb, ki zadovoljijo okus ne le povprečnega poslušalca, temveč tudi poznavalca in ljubitelja sodobnega jazza. Glasba, ki jo izvaja, obsega več žanrov – od jazz improvizacije, prvin etno glasbe in klasične harmonije do energičnosti indie rocka. V številnih jazz orkestrih in rock bandih je igral trombon, tolkala in kitaro. Njegovo navdušenje nad melodičnimi, ritmičnimi in harmonskimi inovacijami ga je popeljalo na področje jazza, na Amsterdamski konservatorij, kjer sta bila njegova mentorja Jesse Van Ruler and Maarten van der Grinten. Matīss je prejel številne nagrade: leta 2010 je Matīss Čudars Trio dobil 1. nagrado na tekmovanju mladih talentov “Prinses Christina Jazz Concours”, kar mu je omogočilo študij pri Brada Mehldauu ter udeležbo na jazzovski mojstrski delavnici v Banff Centru v Kanadi, ki so jo vodili Dave Douglas, Clarence Penn, Donny McCaslin in Matt Brewer.

◬ Na začetek

17.9. čet / Zoltán Lantos


Workshop + solo concert

Solo-violin compositions and improvisations, also using my voice, live electronics and loopers, floating and drifting in a constantly evolving multidimensional sonic universe of my own, which reflects the spirituality and depth of Indian and other Eastern music, the the vibrant dance of folk music, the complexity of contemporary Jazz, the intellectuality of classical music, the ambiance and the pulse of electronic grooves... in a minimalistic, experimental free spirited fashion, with deep respect to the masters who helped and influenced me.

short bio:

Zoltán Lantos appeared on the European jazz scene while studying at the Music Academy in his hometown, Budapest. Drawn to experimental and Eastern music, he traveled to India in 1985 to study Indian classical music. In 1994, after 9 years of studying, traveling, teaching, and performing in India, Lantos returned to Europe. Through violin improvisation and composing he began rediscovering his musical roots. He found his musical language by blending Hungarian and classical traditions with Eastern music and contemporary European jazz. Over the years, Lantos' musical voyage has brought him together with artists like Ramesh Shotham, Charlie Mariano,Dhafer Youssef, Rabih Abou-Khalil, Loreena McKennitt, Larry Corryell, Steve Coleman, George Brooks, Trilok Gurtu, Eivind Aarset, Nils Petter Molvaer and many others.

Zoltán Lantos plays a custom-built 5 string violinand a 5+16 sympatheticstring violin, enhanced by using electronics and live sampling.

◬ Na začetek

18.9. pet / Miha Vanič



Z albumom Devet življenj se Miha Vanič slovenski javnosti prvič predstavlja kot samostojni avtor in vokalist. Ni pa novinec na slovenski glasbeni sceni, saj že skoraj desetletje kot vokalni član sodeluje z različnimi domačimi zasedbami, kot so Amala, Brizani Project, Bassment in Dejan Pečenko Bend. V tem času si je nabral bogate glasbene izkušnje, ki so mu pomagale pri snemanju lastnega projekta, ves čas pa mu je kot producent stal ob strani priznani skladatelj, aranžer in instrumentalist Imer Traja Brizani. Pri snemanju albuma so sodelovali številni vrhunski domači in tuji glasbeniki, s katerimi je Miha v preteklosti že sodeloval (Uroš Rakovec, Igor Bezget, Šemsudin Džopa, Dejan Pečenko, Miklavž Ašič, Andreas Marinello, Matjaž Mikuletič, Žiga Kožar, Žiga Šercer, Robert Ivačič, Bajsa Arifovska, Miha Hawlina, Sewer Nuhi, Ana Kučan, Andrej Babić …), k sodelovanju pa je povabil tudi dve glasbeni divi, ki izhajata iz popolnoma različnih glasbenih svetov: glas nove generacije – avstralsko pevko Jackie Marshall in hrvaško divo Zdenko Kovačiček, ki albumu dodata prav poseben ton.

◬ Na začetek

19.9. sob / Hertzinger ( electro / jazz )


Joachim Rigler - guitar
Dito Behr - drums
Sara Zlanabitnig - flute

'Hertzinger produce live-electro with their instruments flute, guitar and drums. Their rhythmically complex ideas create intense and interesting danceable sounds. Especially the innovative use of the flute with effects creating harmonic and rhythmic soundscapes convinces: something that you haven't heard before!

Drums and guitar build technoid-poppy basslines, repetitive drum-grooves provide a solid base. Exclusively live, without samples, loops or other additives the band provides a special atmosphere, which was proved already on many club- and festivalstages.

◬ Na začetek

21.9. pon / Poleti v nedogled, filmski večer g. Andreja Nahtigala




Za vas pripravljamo prav poseben večer!! Na vrtu , pod zvezdatim nebom bomo gledali filme, ki jih je pripravil g. Andrej Nahtigal, priznan igralec in avtor treh filmov, od katerih prva dva bosta ta večer na sporedu.

Gledali bomo:
- Poleti v nedogled ( 25' 1985 )
- Fant s kroglo ( 15'1995 )

Večer bo začinjen s pogovorom o delu in filmih, tega pa bo vodil Tomaž Štrucl.
◬ Na začetek

24.9. čet / Noreia


Anej Ivanuša - Irske piščali, lesena flavta, galičanske dude, vokal
Ana Novak - Violina, vokal
Gašper Šinkovec - Akustična kitara, harmonika, vokal
Staš Milovanović- Bodhran, cajon, vokal

Noreia je štiričlanska zasedba, ki preigrava tradicionalne Irske (več ali manj), Škotske in Bretonske pesmi na ne tako tradicionalen način. Kombinacija irske živahnosti in keltske zasanjanosti vas v pivsko prazničnem razpoloženju zagotovo ne bo pustila hladnih!

◬ Na začetek


25.9. pet / Julijan Erič & The Message Of Love




Julijan Erič - Kitara, Vokal
Bor Zakonjšek - Bobni
Miha Ribarič - Bas kitara

◬ Na začetek

29.9. tor / Zorka v deželi - monokomedija Vesne Anđelković


Zorka v deželi je gledališka predstava, monokomedija avtorice Vesne Anđelković, igralke, samozaposlene v kulturi. To je njena gledališka predstava, ki jo je avtorica ustvarila v Sloveniji.

Zorka na zanimiv igralski način predstavi razliko med ljubezenskim življenjem v Srbiji in Sloveniji. Zorka išče moškega svojega življenja najprej v Srbiji, a ker je tam vse za nič, se odloči priti v Slovenijo. Kako se znajde tu, kaj vse preživlja, kaj vse se ji bo zgodilo, koga in kakšne moške bo spoznala, bomo skupaj z igralko doživeli tudi obiskovalci. Preživeli bomo neko usodo ženske, polne nepozabnih pogovorov, moško ženskih nasvetov in zaključkov, katerih se bomo verjetno še dolgo spominjali.

Ideja gledališke predstave je predstavljena skozi težo in željo vseh žensk v tistih letih, ko so že izobražene, pametne in izkušene, a še vedno iščejo svojo srečo. Zorka v deželi je prikazana humoristično, a na zelo občutljiv in emotiven način.

◬ Na začetek

30.9. sre / Anja Hrastovšek jazz night & jamm



Anja Hrastovšek, vokal
Nejc Škofic, klaviature
Jan Gregorka, bas
Borut Rampih., bobni

Štirje študenti/diplomiranci s celovškega konzervatorija, bodo ta večer za vas igrali bolj in manj znane standarde od Milesa Davisa, Hanka Mobleya, Carlosa Jobima.

◬ Na začetek