2. - 7. marec (№10)

Nezaslišano!

2. 3. pon / Posebni Gostje + Po drugi strani duo
3. 3. tor / Max Johnson Trio (NY) - odpovedan
4. 3. tor / Rooster party #2
5. 3. čet / Razstava Osvoboditev preko sprememb - Vitomir Pretnar
5. 3. čet / Excite! Nezaslišano!
6. 3. pet / Jazoo
7. 3. sob / Aleksandra Kutrzepa Quartet (PL)

Začetek koncertov ob 21:00. Vstop prost.


◬ Na začetek

2. 3. pon / Posebni Gostje + Po drugi strani duo


Posebni Gostje - kadar vidimo ta napis, gre običajno za težko pričakovan dogodek, na katerem se znani glasbeniki predstavijo z različnimi gosti, s katerimi sodelujejo. Po navadi so le češnja na vrhu smetane, mi pa imamo rajši smetano na vrhu češenj. Zato smo se Posebni gostje odločili da, za razliko od običajnega nastopanja in rivalstva z drugimi, mi uzremo malce drugačno pot. Na tej poti si si prizadevamo spodbujati in pomagati drugim ustvarjalcem, ne le sebi. Sprašujemo se: »Zakaj bi gostje vedno bili le gostje?« No, če pa že so, naj bodo vsaj posebni. Posebnost po navadi razumemo, kot nekaj izstopajočega, zato si ne drznemo biti posebni. Svoje posebnosti, ki jo ima vsakdo izmed nas, si pogosto ne upamo pokazati. Posebni gostje smo stopili en korak v drugo smer. Svoje posebnosti ne skrivamo, pač pa jo kažemo skupaj, preko glasbe. Zato te vabimo, da se nam pridružiš … in začutiš to posebnost. Mogoče boš tudi ti prepoznal svojo posebnost in jo delil z nami.



Po drugi strani duo


Po drugi strani je kantavtorski glasbeni projekt bratov Blaža in Nejca Podobnika. Ena od prelomnic njunega skupnega ustvarjanja je uvrstitev na Slovensko popevko 2017, danes pa najraje nastopata v intimnih okoljih z drugimi kantavtorji in glasbenimi sestavi. Najpogostejša glasbena želja njunih poslušalcev je skladba Džin, ki jo bosta zaigrala tudi tokrat.



◬ Na začetek

3. 3. tor / Max Johnson Trio (NY)


Harvesting the wild energy and joy of free jazz and bluegrass, bassist and composer Max Johnson approaches his music with love and authenticity. “Johnson is an intrepid composer, architect of sound and beast of the bass...” (Brad Cohan, New York City Jazz Record). Max Johnson has worked with legendary figures of the music such as John Zorn, Anthony Braxton, Muhal Richard Abrams, Mary Halvorson, Candido Camero, Nels Cline, among others. With a non-stop touring schedule at top festivals and performing arts centers such as Lincoln Center, the United Nations, Lollapalooza, Bern Jazz Festival, Quebec City Festival, Max also has a prolific recording history, having released nine albums under his own name, and has played on over thirty records. In 2012 and 2014 was voted No.2 Bassist of the Year and No. 5 Musician of the Year in El Intruso's International Critics Poll. Most recently his bass playing has been heard in Spike Lee's Academy Award nominated film "the BlacKkKlansman".





◬ Na začetek

Rooster party #2

Image may contain: 3 people, textSuper Jam! Groove, Funk, Jazz, Blues.

For you only:
Aljoša Struga - Bass
Zlatko Djogič - Drums, Vocals
Aleš Uhan - Keyboards
Julijan Erič - Guitar, Vocals

Free entry. Welcome!


◬ Na začetek

5. 3. čet / Razstava Osvoboditev preko sprememb - Vitomir Pretnar


Vitomir Pretnar najraje fotografira družbene in socialne teme. Je sodeloval na festivalih fotografije Fotopub v Novem Mestu, pod mentorstvom Francoskega fotografa Klavdija Slubana na skupinski razstavi Odtujenost in na razstavi Triglav po Triglavu v Muzeju moderne umetnosti, kjer je dobil eno od treh nagrad. V Etnološkem muzeju v Ljubljani je imel osebno razstavo v okviru cikla Jaz, mi in drugi.

Motivi Beograda in Francoske obale kažejo vso razsežnost različnega, pa vendar močno povezanega sveta. Oba geografsko oddaljena svetova, ki sega od nekoč modre Donave do Atlantskega oceana je zaznamovala zgodovina in ljudje, ki prostor zasedajo, v njem živijo in nameščajo artefakte z željenimi in nehotenimi sporočili. Fotografija je poigravanje s simboli. Nikoli ni odraz trenutka, ker ga ni mogoče ujeti. Že ko ga zagledamo se nam izmuzne in dobi nov pomen v kontekstu fizičnih ali mentalnih okoliščin. Zato je fotografiranje v bistvu beganje med materialnim in podzavestnim in ko se oboje ujame, se sporočilo preko podobe prenaša gledalcu. Če v Beogradu meščani korakajo na uličnih protestih, v Franciji spomenik kavbojkam Levis kaže da korakamo v prazno. Nasedle barke čakajoč vode, se ta na drugem koncu v zabavo ljudi poliva po trgu, nekje na bregu pa kliče preko mobitela ženska svojega ljubimca. Žica nam vsem zapira pot domov, nad mestom pa deklica na gugalnici sanja mesto po meri otrok. Spomenik proti nasilju govori o načinu osvoboditve, poljub pred katedralo začudeno gleda gledalec v ozadju, ki ne razume da se moramo osvoboditi tabujev in objeti Davida čez ramena. Rozeta v ozadju in plastika na robu pa nakazuje večen krog osamljenosti in pričakovanja. To je moj svet v pričujočih fotografijah.
- Vitomir Pretnar



◬ Na začetek

5. 3. čet / Excite! Nezaslišano!


Vse kar je v free muziciranju prepovedano in nekaj tega, kar je dovoljeno. Glasba, ki vam vzame sapo in vas predrami nazaj v sanje. Primerna je tudi za za raztezanje telesnih dlačic in brbončic. Tema na improvizacijo. Nezaslišano in nepremišljeno - blagor gluhim!

Jure Capuder - e- bas
Bor Zakonjšek - bobni
Bojan Cvetrežnik - e-violina
Julijan Erič - e-kitara
Dejan Lapanja - e-kitara





◬ Na začetek

6. 3. pet / Jazoo


JAZOO - DESTINATIONS: ODPRTOST GLASBENEGA TOKA

Redke so zasedbe, ki bi si po več kot dveh desetletjih neprekinjenega delovanja še drznile raziskovati zvočne zmogljivosti in bi ostajale eksperimentalno naravnane, a še vedno znotraj meja poslušljivega etno jazza, kamor lahko umestimo JAZOO.

Njihova glasba z ničemer ne izdaja, iz katerega prostora prihajajo, vsekakor pa se čuti tujina, kjer zadnja leta redno koncertirajo.
Zadnji, šesti album (Destinations) dokazuje, da so odmiki celo po vseh teh letih še mogoči. Ali celo 'primiki' oz.potovanje po časovni spirali, kajti na odru se jim bo po skoraj 15-ih letih znova pridružil novi/stari basist David Novak, ki je z JAZOO sodeloval prvih 10 let delovanja (1996-2006).

Zato lahko pričakujemo drugačen zvok, mestoma tudi bolj 'trd' in energičen kot smo ga bili vajeni v zadnjih letih, saj David izhaja iz zlate dobe koroške progresivne rock scene devetdesetih. Koncert bo tudi odlična priložnost za (nostalgično) izvedbo katere od starejših, sicer redko slišanih skladb na koncertih JAZOO.

Tomaž Pačnik - keyboard, accordion, electronics
Matjaž Mlakar - saxophone
Katja Stare - flute, vocals, percussion, saxophone
Nejc Haberman - bass
Danijel Hartman - drums





◬ Na začetek

7. 3. sob / Aleksandra Kutrzepa Quartet (PL)


Aleksandra Kutrzepa Quartet was formed in December 2015. Members of the band are graduates of the Karol Szymanowski Music Academy in Katowice and Institute Of Music of the Art Department in Lublin. The band's repertoire consists of original compositions combining elements of contemporary jazz and free jazz with illustrative music. For a long time the band worked on a common sound, which is a priority for each member, and is created by the unconventional use of electronics supporting the color of acoustic instruments.




◬ Na začetek