Dnevi jazza



Začetek dogodkov ob 20.00

1.11. ned / Belonga „Through the Eyes of the Sun“
2.11. pon / otvoritev slikarske razstave Matjaža Stoparja - OBRAZI
3.11. Čas Za Improvizacijo - dokumentarni film + jazz jamm
4.11. sre / Luka Zavišič trio
5.11. čet / Jazzberry
6.11. pet / JazzLadies



◬ Na začetek

1.11. ned / Belonga „Through the Eyes of the Sun“


Gergana Dimitrova, a.k.a. BELONOGA, is best known as one of the magnificent singers from ‘Le Mystere Des Voix Bulgares’ and ‘Eva Quartet’.

While working with Hector Zazou on ‘The Arch,’ Eva Quartet’s last project, she was inspired to realize her own musical ideas. She rediscovered the primordial power of the voice inside her and developed it along with her compositional talent. Due to the variety of her ideas, the process of creating the project was arduous. It required not only a deep knowledge of Bulgarian and global music traditions, but also a rediscovery of the abilities and freedom of her own voice. Many hours of work were necessary to create an absolutely harmonic relationship between the new musical ideas and the various traditional influences. This happened in the studio between 2009 and 2012, working jointly with sound engineer Alex Nushev under the direction of producer Dimitar Panev.

Belonoga’s deep knowledge of Bulgarian folklore and her encounters with the ancient musical cultures of Australian Aborigines and African Pygmies over the years have led to a combination of musical ideas provoked by the primordial and structured by the melodious. Thus, an extraordinary new music, extremely rich in emotions, came into being – a dialogue between the archaic culture of the Aborigines and Pygmies and the melodies of Bulgaria. The foundation of her work – the human voice – sought the direct connection between them in a new musical world. Belonoga has created a whole musical universe.

◬ Na začetek

2.11. pon / otvoritev slikarske razstave Matjaža Stoparja - OBRAZI



Matjaž Stopar s svojimi portretnimi upodobitvami ostaja tematsko tradicionalen, a za verno upodobitev človeka je poiskal nove interpretativne možnosti, podane z omejeno uporabo likovno-izraznih sredstev, s katerimi pa je dosegel prepričljive, svojstvene, izrazno bogate in pomenljivo sporočilne vrednosti.

Motiv mu je človek, ustvarjalni izziv pa reduktiven pristop do likovno-izraznih sredstev. Omejil je namreč barve in orodja oz. pripomočke in si skozi proces ustvarjanja nenehno postavljal vprašanja, do kakšne stopnje lahko minimalizira svoje portretne upodobitve, da bodo še vedno ohranile prepoznavnost.

◬ Na začetek

3.11. Čas Za Improvizacijo - dokumentarni film + jazz jamm



Tina Lešničar (rojena leta 1978 v Ljubljani) se je po končanem študiju kulturologije zaposlila kot novinarka pri kulturni redakciji Dela. Med letoma 2006 in 2008 je delala kot asistentka produkcije in raziskovalka pri produkcijski hiši Propeler, nato pa se je vrnila k novinarskemu delu. Ko je leta 2011 za Delo pripravljala odmevno serijo člankov o mladi jazz generaciji, se ji je porodila ideja, da bi o slovenski jazzovski sceni posnela film. Čas za improvizacijo je njen filmski debi.

Janez Stucin (rojen leta 1974 v Ljubljani) je v svoji dolgoletni karieri kot direktor fotografije sodeloval pri številnih dokumentarcih, kratkih filmih in celovečercih, med drugim pri Odmevih časa Eme Kugler. Čeprav njegova prva strast ostaja filmska fotografija, se je preizkusil kot režiser, montažer, producent in asistent scenografije.

Jazz. Ljubezen na prvi pogled, oziroma sluh. Taka, da ji slediš na konec sveta. Vzameš inštrument in se odpraviš na iskanje svetega grala. Najprej v utesnjene šolske prostore, kjer minevajo leta in ure rigorozne vaje, v upanju, da boš nekoč svobodno zaigral. Iz varnega zavetja učilnic, izpod mentorjevih peruti, pa naravnost v temo jazzovskih klubov, če imaš srečo na festivalske odre ali pa na ulico, če ne gre drugače. Četudi veš, da je veliko dobrih umetnikov lačnih, da ljudje ob besedi jazz zamahnejo z roko ter da ima družba rada enostavne in hitre reči. Improvizacija tako postane način tvojega življenja.

Dokumentarni film Čas za improvizacijo predstavi osem ustvarjalcev domače jazzovske scene, jim sledi na Dunaj, v Amsterdam in New York ter spremlja njihovo stremljenje k popolnosti in iskanje mesta v glasbi z obrobja…

◬ Na začetek

4.11. sre / Luka Zavišič trio



Luka Zavišič - piano
David Moravec - bas
Tine Vidmar - Bobni

Luka Zavišič Trio je jazz skupina, ki jo vodi pianist Luka Zavišič. Skupina obstaja od septembra 2014. Trio dopolnjujeta basist David Mavec in Tine Vidmar na bobnih. Vodja skupine sklada in skupaj z ritem sekcijo izvaja lastne kompozicije ter hkrati igra tudi priredbe svetovno znanih jazz standardov in skladb, katere izhajajo iz različnih glasbenih zvrsti. Trio je septembra 2015 izdal svoj prvi album, poleg tega pa ima za sabo že kar nekaj nastopov, večinoma po obalnih glasbenih prizoriščih kot npr. Hangar (Izola), Caffe Latino (Portorož), Hotel Kempinski (Portorož), Hotel Capra (Koper), Festival Zmrzal (Izola) in tudi drugje kot npr. Skuhna (Ljubljana).

◬ Na začetek

5.11. čet / Jazzberry



Rok Furlan - trobenta
Mark Žakelj - kitara
Matej Slavec - kontrabas
Luka Matić - bobni

◬ Na začetek

6.11. pet / JazzLadies



Natalija Tumpej - vokal,
Nina Merkoci - saksofon,
Taja Božič - klavir,
Nina Šilovinac - kontrabas,
Nina Korošak-Serčič - bobni

Skupino Jazz Ladies sestavlja pet deklet, ki so se pred letom dni zbrale iz skupnega interesa in ljubezni do jazz glasbe. Skupino sestavljajo Natalija Tumpej na vokalu, Taja Božič na klavirju, Nina Merkoci na saxofonu, Nina Šilovinac na kontrabasu in Nina Korošak Serčič na bobnih. V času svojega kratkega delovanja je skupina nastopala že na večih prireditvah med drugim tudi na Festivalu Lent.

Igrajo predvsem jazzovske standarde, swing in bebop. V njihovem repertoarju pa se najdejo tudi skladbe latinsko - ameriškega izvora, kot so sambe in bossa nove.

Nina Korošak - Serčič je študentka drugega letnika bobnov na zasebni Univerzi Anton Bruckner v Linzu - inštitut za Jazz, Nina Merkoci je uspešno zaključila študij Jazz glasbe v Celovcu (Klagenfurtu) v Avstriji. Nina Šilovinac po štiriletnem izobraževanju na jazz oddelku Glasbene šole Karol Pahor Ptuj, nadaljuje z učenjem kontrabasa na Glasbeni šoli B.A.S.E. v Mariboru. Natalija Tumpej in Taja Božič se izobražujeta na oddelku za jazz in popularno glasbo, na glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj

◬ Na začetek