Festival Spomladanski Šarm



Spomladanski šarm prihaja maja in z njim čas, ko nas lepote glasbe prebujajo v poletje. Ta festival je pisan šopek vsega kar Prulček skozi leto ponuja. Blues, swing, rock, etno, jazz, funk … Vabljeni! Prilezite iz polžjih hišic, blogov in brlogov! Zašarmirajte, kot se spodobi!

30.4. čet / Počeni škafi
1.5. pet / Big Blues Trio (IT)
2.5. sob / tAman
3.5. ned / For Tease

4.5. pon / Aikula
5.5. tor / Dirty Sanches
6.5. sre / Brina
7.5. čet / Ljubljanske korenine
8.5. pet / Prismojeni Profesorji Bluesa


30.4. čet / Počeni škafi


Igrajo neworleanški ulični swing. Njihovi koncerti so divja plesna zabava, ki vas z mešanico sinkopiranih ritmov, neukročenih melodij in pogrošnih besedil iz najboljšega časa jazza ter modernih energičnih izvedb dvigne s tal in tako silovito zavrti, da boste v hipu pozabili na svet okoli sebe. Imajo neudomačenega harmonikarja, divjega klarinetista, prefinjenega pozavnista in neobrzdano ritem sekcijo kitare, škaf basa in ribežna ter očarljivo pevko, ki jo ljubijo vsi, a ona ljubi izključno le njih.

◬ Na začetek

1.5. pet / Big Blues Trio (IT)


Riccardo Grosso - vocals & harmonica
Giulio Campagnolo - hammond B3
Diego Stumpo - drums

Big Blues Trio was born from three professional musicians linked by love for the African-American music. The repertoire is a concentration of sounds that leave from rhythm & blues of the early 60s of Sonny Boy Williamson until you get to Tom Waits, through standards of blues and soul-jazz as Work Song. The particular sound mix created by the harmonic and dall'hammond allows the three to have a compact sound and decided it does not regret the absence of the guitar

◬ Na začetek

2.5. sob / tAman (etno)


Maida Džinić Poljak (vokal,
Jelena Ždrale (violina, back vokal),
Nino de Gleria (kontrabas/bas kitara)
Luka Ropret (akustična kitara).

tAman je nova pridobitev na ljubljanski/slovenski klubski sceni.
Skupina tAman izvaja sevdalinke, tradicionalne ljubezenske pesmi iz južnih jugoslovanskih republik - Bosne, Srbije, Makedonije z poigravanjem etno zapuščine in jazz elementov.

S pesmi z dušo in bogato kulturo sevdaha ter neparnimi makedonskimi ritmi vas bodo v enem večeru popeljali skozi bivšo nam domovino.

◬ Na začetek

3.5. ned / For Tease (rock, blues, soul)


Klasični socialistični bunker, ostanek nostalgične vladavine jugoslavije z debelimi armiranimi stenami in litoželeznimi vrati. Vonj po rokerskem podzemlju, kjer se v ozračju prepletata cigaretni dim in vonj, so leta 2013 začeli tresti udarni rokerski riffi. Brez potrebe po nežnosti in dostojnosti so takratni pobudniki zasedbe, Ram, Nino in Jan v nadaljnjem letu večinoma časa preizkušali meje samih sebe preko neobrzdanih, nestrukturiranih jammov, ki so včasih presegli pričakovanja njih samih.

Eva, trenutna glavna vokalistka zasedbe For Tease se je v bunkerju znašla po spletu okoliščin na enem od takrat organiziranih odprtih jammih. Njene pevske sposobnosti, ki so kontrirale zakonitostim vladajujočih kitaristov in so se postavili ob bok kričečem ojačevalcu so zasedbo prepričale v sodelovanje. V začetku letu 2014 se je formiral band z imenom For Tease se je sprva spuščal v drzne priredbe znanih komadov, kmalu zatem pa so se pokazali interesi po avtorskem repertoarju. For Tease so postali štirje elementi, štirje dražljaji, ki se vsak v svojem smislu odražajo v mešanici bluesa, soula, psihadeličnega in garage rocka. Udarni riffi, ki temeljijo na starošolskih rockovskih potezah ter z energijo nabit, nekoliko jezen in uporniški soulovski vokal tvorijo svežo omleto po receptu starih rockovskih dedkov.

◬ Na začetek

4.5. pon / Aikula - (rock, etno)


Zoran Zelenović - vocals
Jan Pivk - guitars
Jernej Kobal - guitars
Nace Kogej - saxophone
Tilen Božič - bass
Rok Kovačič Fish - drums

Rather out of tune than autotune.. :D

◬ Na začetek

5.5. tor / Dirty Sanchez


Aleksander Kuzmić (guitar, vocal)
Aleš Zorec (drums)
Damir Vintar (bass guitar)
Jaka Birsa (saxophone)
Uroš Jezdić (Accordion)

Guests:
Toby Khun (Cello)
Petra Onderufova (violin)
Žiga Šercer (drums, percussions)

Ljubljanska zasedba Dirty Sanchez igra mediteransko fuzijo etna in funka.
Svežo ekipo sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki spretno mešajo avtorsko glasbo in aranžersko predelane tradicionalne pesmi. Večinoma gre za zlitje balkanske, afriške in španske romske glasbe, interpretirane na funky način, kar ji daje močan plesni groove.

◬ Na začetek

6.5. sre / Brina


Brina Vogelnik - glas
Jelena Ždrale - violina
Luka Ropret - kitara Julij
Drago Ivanuša - harmonika
Nino de Gleria - bas
Blaž Celarec - bobni
Julij Zornik - zvok

Brina Vogelnik in njen bend BRINA potiho in vztrajno ustvarjajo in širijo svoj glasbeni izraz. Bend igra akustično s temačnim zvenom z na trenutke kabaretnim in jazzovskim pridihom. Ta nežno izpostavi Brinin trhli skoraj otroški glas in ga drugič osvobodi v vsej svoji surovosti. Navdihujoča mešanica glasbenih žanrov. Zdi se prav to, da je vsaka Brinina pesem odigrana v svojem žanru, vse pa so mojstrsko prepletene in zaključene v celoto.

In tu nastopi bend, glasbeniki, ki mešajo in z občutkom dodajajo elemente tango harmonike, slide kitare, sprehajajočega basa, veličastnega zbora glasov, pretanjeno ritmično sekcijo in strastno violino.

Namreč to je Brina, hodi po robu in odkriva nove in nove načine glasbenega, pripoved-
nega in zvočnega izražanja.

◬ Na začetek

7.5. čet / Ljubljanske korenine (dixi swing)


Jernej GROZNIK, trobenta, vokal
Vladimir STRMŠEK, klarinet
Boris GLOŽANČEV, pozavna
Črtomir KRISTAN, klavir
Jože ZAVRŠNIK, banjo, vokal
Tomaž MANCINI, bas kitara
Zenon UMIASTOWSKI, bobni

Sedem nas je in v študentskih letih smo v različnih ansamblih igrali dixieland glasbo. Leta 1996 smo se znova zavedli glasbenih korenin in začutili, da jih lahko oživimo. Nastal je Dixieland orkester Ljubljanske korenine.

Drevo, ki je pognalo, kljub našim letom lepo uspeva, saj ga zalivamo s svojim mladostnim muziciranjem. Zgodi se, da se kakšna veja na drevesu posuši, vendar pa z energijo naše glasbe, ki nas vse pomlaja, kmalu zraste nova in igramo naprej v naše veselje in v zadovoljstvo naših poslušalcev.

Leta 2000 smo posneli svojo prvo zgoščenko s 15 skladbami.

Pozneje je zaradi naravnih vzrokov v zasedbi prišlo do kadrovskih sprememb, pridružila pa se nam je tudi izvrstna vokalistka Iva STANIČ in postala naša stalna gostujoča pevka. Zasedba inštrumentalistov je leta 2011 znova postala popolna.

◬ Na začetek

8.5.pet / Prismojeni Profesorji Bluesa (blues, rock)


Zlatko Đogič - bobni, tolkala, vokal
Miha Ribarič - bas kitara
Julijan Erič - kitara, vokal
Miha Erič - ustna harmonika, kitara, vokal

Če jih mogoče kdo še NE pozna..;)

Štiričlanska zasedba z imenom "Prismojeni profesorji bluesa" igra energičen blues, ki se mu lahko zgodi, da postane psihadelični rock ali ritmični funk. Bendu specifičnost dodajo distorzirane orglice, ki popeljejo že tako veselo in energično muziko do pravih čutnih ekstaz. Dolžina skladb in posledično koncerta je navadno odvisna od trenutnega razpoloženja. Čeprav ima skladba neko določeno trajanje, se ob dobri energiji njena dolžina poveča tudi trikrat, skrajša nikoli.

Njihov repertoar je sestavljen iz avtorskih skladb, sem ter tja pa se na njihovem glasbenem meniju znajde tudi kakšna priredba tujih izvajalcev, njihovih idolov, kot na primer legendarnega rock kitarista Jimija Hendrixa in blues velikanov Freddija Kinga ter Muddyja Watersa. V zadnjih letih koncertirajo vsepovsod po prostrani Sloveniji in razveseljujejo občinstvo z njihovo spontano, iskrivo in iskreno glasbeno energijo.

◬ Na začetek