Prulček - kulturna institucija z alter dušo


Kulturni hram Prulček je kulturna institucija z alter dušo, ki podpira alternativni umetniški duh v mestu. Duh, ki s svojim alter egom (t. j. drugačnim “MI”) kljubuje masovni javni kulturni sceni in s tem izziva navadno in običajno.

In si upa. A veste, ko si duša upa, ko ima po domače rečeno “jajca”. Jajca izbrati drugačno možnost in biti drugačna od navadnega, tistega dolgočasnega in zlajnanega, že milijonkrat slišanega, videnega, brez prave vsebine. In ima jajca, medtem, ko jih drugi nimajo (saj si tega ne upajo ali preprosto ne znajo), dati priložnost glasbenim umetnikom, ki rabijo alternativni masovni kulturni prostor za svoje izražanje, da se počutijo kot doma v svoji dnevni sobi. Prulček je samo v letu 2019 svojo dnevno sobo za koncertno dogajanje umetnikom ponudil kar 260-krat. Kot redni gostitelj alternativne scene v mestu je tako v preteklem letu skoraj ves čas koga gostil na domačem odru s svojo izvirno in kakovostno glasbeno kulturno-vzgojno produkcijo. In na to so v svojem kulturnem hramu izjemno ponosni. Ponosni na spoštovanje, razumevanje in zastopanje umetnikov, ki so po svoji vsebini drugačni, a vrhunski. Ponosni, da lahko ljubiteljem alternativne kulture ponudijo, da vsak dan pridejo na kvaliteten odmerek koncertne žive glasbe in nahranijo svojo dušo.

In zdaj naj še kdo reče, da nimajo jajc. In še večja bodo imeli, saj se bodo v bodoče zavzemali za še več tovrstnih predstavitev domačih in tujih glasbenikov in drugih umetnikov.

To, kar delajo, delajo z dušo in strastjo do spreminjanja sveta (najprej pa svojega domačega okolja) na bolje, kar množični kvazi umetnosti po njihovem prepričanju ne uspeva. Želijo živeti in delati v kakovostnem kulturnem okolju, pri čemer si prizadevajo za pomoč umetnikom, še posebej alternativne kulture, da se lahko izrazijo. Ne zanima jih instantna umetnost in kultura, temveč taka, trajnostna, ki bo omogočala kakovost življenja tudi bodočim generacijam.

Uporniški duh Prulčka ni podlegel trenutni korona situaciji, ki hromi kulturno dogajanje v mestu. Prulčkova ekipa namreč trenutno pripravlja nekaj novega in zanimivega, zato ostanite še naprej z njimi. Sledite njihovim novičkam in objavam, kaj cool se bo dogajalo in kaj svežega pripravljajo, delite to z ostalim svetom in hrabro komentirajte njihove objave… predvsem pa, ljudje, ostanite zdravi!

- Sandra Vesel