Etno festival



Zvok, ki skozi klic in prošnjo,
hvalo in zahvalo
druži točke v krog, človeka v prostor,
glas enega bitja, ki v trenutkih harmonije
govori skozi pesem, ples, pričakovanja in hrepenenja ljudi.
(Matija Beli)

Ob zaključevanju hladnega obdobja leta si bo Kulturni zavod Derridas pri preganjanju zimske ostrine pomagal namesto s kurenti kar z ETNO glasbenim festivalom. Ravno zaradi lastnosti spajanja, medosebnega povezovanja z improvizacijsko noto glasbe, želimo preprosto in spontano vaško rajanje pripeljati v mesto.

 8.2. ned / ABCDE_F 
 9.2. pon / Slavica Štrukelj Kokoravec (Razstava, 18.00)
 9.2. pon / Wild Strings Trio (21.00)
10.2. tor / Kontrabant
11.2. sre / Ethnusiasm
12.2. čet / istRaNbuL
13.2. pet / Horda grdih

Ker se Etno v svoji skromnosti in spoštljivosti izrazi kot inspiracija, bomo ta festival prav prešerno otvorili v Prulčku na dan Franceta Prešerna in s tem poskusili poustvariti neskončnost kulturne ekstaze. Etno je ena izmed tradicionalnih zvrsti, ki so se razvijale skozi dolgo zgodovino, hkrati pa predstavlja ljudsko emocionalno izražanje v glasbeni formi.



Festival se bo pričel s koncertno (pre)povedjo ABCDE_F (koncept in režija: Saška Rakef, Jasmina Založnik), ki govori o mešanici različnih profilov in tem kaj delamo, kako delamo. Preprosta predstava osnove realnosti ustvari bistvo samo, ki je večje. Kot izražanje skozi etno valovanje, ki te v lepoti sedanjosti poveže z lepoto preteklosti. Drugi dan festivala bodo v gosteh energično prepletene raznolikosti slovaškega, slovenskega in francoskega značaja, ki se spajajo v kompleksne harmonije Wild Strings Tria, tretji dan, v torek 10.2. pa bo nastopila skupina Kontrabant, ki ima za seboj že več kot 20 let preigravanja takšnih in drugačnih melosov. V sredo se bo predstavil band Enthusiasm, ki nosi madžarski pridih, katerega prinaša nežen ženski spev. V četrtek 12.2. bodo z novim projektom nastopili mladi glasbeniki, ki v mnogoštevilni zasedbi Istranbul predstavljajo glasbo, ki predstavlja naše korenine, tako slovenske kot tuje, ter jo poustvarjajo na idejno svež in instrumentalno pisan način. Na petek 13-ga pa se festival zaključi s koncertom zasedbe Horda Grdih, katere člani so se kalili v raznolikih glasbenih kontekstih. S preigravanjem ljudskih pesmi in jemanjem svobode za lastno interpretacijo bodo omogočili, da zveni neskončnost.

Slovenija, dežela na katero že stoletja iz vseh strani pritiskajo različne kulture, mora ostati ponosna in zvesta sama sebi. Etno je kot enotnost, torej skupnost, znotraj katere ljudje delujejo kot organi enega telesa. Z glasbo izražena zavest na lokalni ravni nam vsem omogoča vračanje k bistvu, a hkrati na temelju tega omogoča rast naprej.